Low pressure A/C pipe?

Problem with your Megane? Can't find an answer? Workshop manuals and technical notes are in here.

Moderators: q292u, Ray, AndyAdmin, Stranger

VroumVroum
Posts: 9
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:22 am
Location: Oxford

Low pressure A/C pipe?

Postby VroumVroum » Fri May 04, 2007 3:42 pm

Can someone tell me which of the 2 A/C pipe is the low pressure one?
I bought one of these A/C DIY can to refill the system, but I just don't want to get it wrong by connecting to the high pressure one...
Thanks.

Renault Megane 2 2002 1.5 dci dynamique 3drs 95000miles

User avatar
STEVIE
Advanced Driver
Posts: 671
Joined: Sun Jul 10, 2005 1:20 pm
Location: Yorkshire

Postby STEVIE » Fri May 04, 2007 5:19 pm

I think the hose will only go on one off them wont it?
where did you get the refill from and how much mate
iam thinking of getting one for the wifes car

steve
http://www.meganesport.net welcome all members of Megane II Owners Club

meganeboy
Pass Plus
Posts: 231
Joined: Tue Jul 12, 2005 8:17 pm

Postby meganeboy » Fri May 04, 2007 5:39 pm

Hey, better take care.

Usually the High and Low pressure valves have different connectors, with the DIY cans connecting to the low pressure connector. However on the Megane, the connectors are the other way round, ie, the DIY kit will connect only to the HIGH Pressure connector and this will be a disaster.

Take care......

Found the thread... https://www.meganeownersclub.co.uk/forum ... php?t=4090
Meg2 Sedan, 1.6VVT, Hologram Grey, Climate Control, 16" alloys, Pioneer DEH-P6900IB, JBL GTO527, Pioneer TS-Q131-C, Osram Silverstar, NGK Iridium plugs

VroumVroum
Posts: 9
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:22 am
Location: Oxford

Postby VroumVroum » Sat May 05, 2007 10:28 am

I bought this can from Autokool.co.uk https://www.car-air-conditioning-supplie ... 254&page=1
I was recommanded this product by an experienced automotive technician.

Regarding the high pressure pipe identification, it seems worrying if Renault swapped the plugs around, so I am going to investigate this and keep you posted.[/quote]

User avatar
WebCode
Rally Driver
Posts: 784
Joined: Wed Mar 30, 2005 6:48 pm
Location: In England but Scottish by Birth!!

Postby WebCode » Sat May 05, 2007 3:16 pm

The Megane II A/C system has only one port, and that is the High Pressure one.. There is NO low pressure port..

This is also the case in the Scenic II and Laguna II

It is located on the front driverside, under the plastic cover surrounding the Coolant bottle..

The Megane & Scenic system contains 550gms of R134a refrigerant..
EX Renault Dealer Technician & MOT Tester, Not a Monkey!

Image

User avatar
pw981
Rally Driver
Posts: 1046
Joined: Thu Mar 24, 2005 11:55 am
Currently Drives:: 04 Megane 1.9dCi replaced with a 07 Toyota Auris 2.2 D-CAT 180
Location: County Durham

Postby pw981 » Sat May 05, 2007 4:17 pm

umm how does one service/recharge the AC system then? :?
2004 Megane II 1.9dCi

User avatar
WebCode
Rally Driver
Posts: 784
Joined: Wed Mar 30, 2005 6:48 pm
Location: In England but Scottish by Birth!!

Postby WebCode » Sat May 05, 2007 5:16 pm

By using the correct equipment that is designed to use only 1 port and that..

1: Vacumns the system and checks for leaks
2: Weighs the refrigerant that has been removed.
3: Allows to you see the quantity of "PAG" oil that has been removed, so that you can add the same back.
4: Refills with the correct amount of refrigerant.

My advice is leave it to a "professional". Especially as it is highly illegal to vent R134a to the atmosphere.
So you buy a home recharge kit. You plug it in and "fill" the system. However you have a leak, where does the gas go? to the atmosphere
So you have wasted the cost of the kit. You then have to get a professional to test the system using UV dye to find the leak anyway.. Why not get it done correctly in the first place..
Last edited by WebCode on Sat May 05, 2007 5:20 pm, edited 1 time in total.
EX Renault Dealer Technician & MOT Tester, Not a Monkey!

Image

User avatar
pw981
Rally Driver
Posts: 1046
Joined: Thu Mar 24, 2005 11:55 am
Currently Drives:: 04 Megane 1.9dCi replaced with a 07 Toyota Auris 2.2 D-CAT 180
Location: County Durham

Postby pw981 » Sat May 05, 2007 5:19 pm

thanks for the info webcode!
2004 Megane II 1.9dCi


Return to “Problems / Questions”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 22 guests