Acceleration

Discussions around the Mégane 225.

Moderators: q292u, Ray, AndyAdmin, Stranger

scavgav
Posts: 1
Joined: Fri Oct 21, 2011 10:06 pm

Acceleration

Postby scavgav » Sun Jan 08, 2012 5:20 pm

Hi
I have a megane 225 06 plate and Occasionally when accelerating mainly in first when starting up. It will reach 2000 rpm and the car will slow down really quick,( throwing me forward) its almost as if the car is hitting the redline. Has anyone had this problem? Or does it need to go back to the garage?

Thanks

User avatar
Anthony
Rally Driver
Posts: 842
Joined: Mon Jun 15, 2009 6:52 pm
Currently Drives:: 2005 Renault Megane 1.5 dci 100
Location: Preston

Re: Acceleration

Postby Anthony » Sun Jan 08, 2012 6:17 pm

I'm sure I've read about an early limiter that is enabled when the engine is cold.
2005 1.5dci 100 Sport Hatch -Gone!

c12mgf
Just Passed
Posts: 125
Joined: Wed Sep 07, 2011 3:33 pm
Currently Drives:: megane 225 renaultsport

Re: Acceleration

Postby c12mgf » Sun Jan 08, 2012 8:28 pm

Mine does it 2, think its normal, wouldnt worry, u shouldnt really be overloading it till the turbo is nice and warm anyway

Chris225
Posts: 6
Joined: Sat Jun 15, 2013 12:19 pm
Currently Drives:: Renaultsport225 Megane Trophy.

Re: Acceleration

Postby Chris225 » Sat Jun 15, 2013 1:04 pm

Hmmm interesting,

Im having the same problem except mine has now refused to give any boost whatsoever, turbo is fine, there are no boost leaks, fuel system is fine, injectors are fine, car just drives like a car without a turbo, driving me potty. I accelerate heavily and engine sputtered cutting the boost off this occurred when engine was cold and wasnt warm enough. I thought maybe fuel flow as i do run the tank low, any ideas??

AlexB
Driving Legend
Posts: 4308
Joined: Tue Mar 22, 2005 8:17 pm
Currently Drives:: Renaultsport R.S.250 Cup

Re: Acceleration

Postby AlexB » Sun Jun 16, 2013 4:22 pm

What does the OBD say?
AlexB
(no, a different AlexB)

Chris225
Posts: 6
Joined: Sat Jun 15, 2013 12:19 pm
Currently Drives:: Renaultsport225 Megane Trophy.

Re: Acceleration

Postby Chris225 » Sun Jul 14, 2013 12:05 pm

AlexB wrote:What does the OBD say?


Nothing being reported on screen.

AlexB
Driving Legend
Posts: 4308
Joined: Tue Mar 22, 2005 8:17 pm
Currently Drives:: Renaultsport R.S.250 Cup

Re: Acceleration

Postby AlexB » Sun Jul 14, 2013 5:52 pm

Nothing is supposed to be shown on the screen on the dash. By your answer... you may need to pay someone to do the job for you.
AlexB
(no, a different AlexB)

Chris225
Posts: 6
Joined: Sat Jun 15, 2013 12:19 pm
Currently Drives:: Renaultsport225 Megane Trophy.

Re: Acceleration

Postby Chris225 » Mon Jul 15, 2013 8:37 pm

The only errors that was being reported was my drivers airbag and post cat sensor that were sorted before the mot, the emissions where high but after cleaning both the pre-cat and post cat sensors the emissions were fine.

AlexB
Driving Legend
Posts: 4308
Joined: Tue Mar 22, 2005 8:17 pm
Currently Drives:: Renaultsport R.S.250 Cup

Re: Acceleration

Postby AlexB » Tue Jul 16, 2013 6:30 pm

OK. So, at least the OBD codes were checked...

The next question. Are you sure the boost doesn't happen? Do you have a gage for it? I've no idea about RS225, but in my RS250 Cup the boost shows on RS monitor.

You see, the engine management system may cut the power down, if a dangerous fault is detected. We need to distinguish between this and the faults around the turbo.
AlexB
(no, a different AlexB)

Chris225
Posts: 6
Joined: Sat Jun 15, 2013 12:19 pm
Currently Drives:: Renaultsport225 Megane Trophy.

Re: Acceleration

Postby Chris225 » Fri Jul 19, 2013 7:50 am

Cheers, I know a guy who will plug it in, will get him to check injectors and he can check boost pressure.

Managed to sort the problem out, it was the boost control valve, valve change, car back to normal now ;-)


Return to “Megane 225”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests